Lávka cez Dunajec zintenzívnila cestovný ruch v Zamagurí

19.06.2008 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 19. júna (TASR) - Lávka cez Dunajec, ktorá v auguste 2006 spojila slovenský a poľský breh hraničnej rieky, zintenzívnila cestovný ruch v Zamagurí a predĺžila letnú turistickú sezónu.
\"Predvlani sme ukončili aj výstavbu nových parkovacích miest. Na prahu tohtoročného leta robíme úpravy verejných priestranstiev, aby obec privítala návštevníkov v peknom šate, \" uviedol pre TASR starosta Červeného Kláštora Štefan Džurný. Vyzdvihol, že zamagurská obec, ktorá mala viac ako 30 rokov iba úžitkový vodovod, získala vďaka projektu realizovanému Podtatranskou vodárenskou spoločnosťou nový zdroj kvalitnej pitnej vody. \"Pomôže to ďalšiemu rozvoju cestovného ruchu, \" konštatoval Džurný. Doplnil, že obec má vybudovanú aj kanalizáciu a vlani začala prevádzkovať čistiareň odpadových vôd.
\"Plánujeme ďalšie skvalitňovanie miestnej infraštruktúry. Chceli by sme ešte využiť prostriedky z európskych fondov na dobudovanie dopravnej infraštruktúry, pretože otvorením lávky cez rieku Dunajec sa cestovný ruch u nás zintenzívnil a chodníky kapacitne absolútne nepostačujú, \" informoval o rozvojových zámeroch v cestovnom ruchu starosta Červeného Kláštora.
Zamagurie vsadilo na cestovný ruch. Zo zahraničných hostí dominujú Poliaci a to nielen po vstupe oboch krajín do schengenského priestoru. Lávka cez Dunajec, ktorá spája Červený Kláštor a Szromowce Niźne je výsledkom dlhoročnej aktívnej cezhraničnej spolupráce a spoločného slovensko-poľského projektu. Región je bohatý na prírodné i kultúrne zaujímavosti. Prielom Dunajca s Troma korunami, splav na pltiach, múzeum Červený Kláštor s Kostolom sv. Antona Pustovníka, ale aj rázovitý goralský folklór patria k miestnym devízam cestovného ruchu.
 

Vyberte región